HpFans-Bg.com

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.”
 
ИндексPortalГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВходПророчески Вести

Share | 
 

 Урок 3 - Слънчева система

Go down 
АвторСъобщение
Професор Улф
Професор по Астрономия


Female
Virgo Dog
Възраст : 23
Брой мнения : 12

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 3 - Слънчева система   Пет 27 Мар 2009, 07:57

Професор Улф влезе в клас леко замаяна и обяви началото на урока,олюлявайки се.
-Добре ли сте,професоре? - попита едно момиче от предните чинове.
-Да,леко болна съм.Благодаря,че попита,мила. - каза мило професор Улф и отпи бавно три глътки от чашата с вода. - Нека да не губим време и да започваме урока.
Слънчевата система се състои от  Слънцето и всички обекти на орбита около него, включително астероиди, комети, планети, спътници, междупланетарен прах и газ. Терминът също може да се използва за група от небесни тела обикалящи друга различна от Слънцето звезда.Размерите на Слънчевата система обикновено се измерват в съотносимост към средното разстояние Земя-Слънце, определено като една астрономическа единица (АЕ). Така средното орбитално разстояние на Земята от Слънцето е 1 АЕ. Най-близко до Слънцето е планетата Меркурий — средно на 0,387 АЕ, а за най-отдалечена планета се смята Нептун, средно на 30,068 AE от Слънцето. За радиуса на Слънчевата система се счита че лежи между 86 до 100 AE. Толкова дотук, нека да разберем откъде е произляза и самата Слънчева система.Някакви въпроси дотук...?Няма?Това е добре.
За Слънчевата система се счита, че се е формирала от Слънчевата мъглявина — сгъстен облак от газ и прах дал началото на Слънцето. Под въздействието на собствената си гравитация мъглявината приема формата на въртящ се диск, в центъра на който се намира протозвездата (младото Слънце), набираща материал от диска. Когато протозвездата стане достатъчно масивана и плътна, в нейното ядро започват да текат термоядрени реакции, пораждащи слънчев вятър и електромагнитно лъчение, под действието на които летливите елементи, намиращи се близко до звездата, "мигрират" в централните части и периферията на протопланетарния диск. Поради тази причина се счита, че е невъзможно газови гиганти да се формират в близост до звезда, понеже интензивната слънчева радиация не би позволила натрупването на значителни количества летливи елементи като водород и хелий.
-А професоре - заговори едно бледо момче в края на стаята - има ли други планети?
-Оу,ами в последните години са зачестили откритията на планети около други звезди,чиито свойства изглеждат различни от която и да била планета в Слънчевата система. Открити са клас планети наречени Горещи Юпитери, често по-масивни от Юпитер и намиращи се на ниска орбита около тяхната звезда, често извършвайки едно пълно завъртане в рамките на няколко месеца.Но нека да не обсъждаме това сега.Ще отделя време,но друг път.Трябва да знаете и малко определения,все пак. - професор Улф махна с пръчицата си и на дъската започнаха да се изписват определенията.
Астероидите са обекти по-малки от планетите и са съставени в значителната си част от неизменчиви минерали. Разделени са на астероидни групи и астероидни семейства според специфичните им орбитални характеристики.
 
Астероидни спътници се наричат астероиди на орбита около други астероиди. Те не са ясно разграничими както планетните спътници, като понякога са почти толкова големи колкото "партньора" си.
Троянските астероиди
представляват астероиди в точките L4 или L5 на Юпитер, въпреки че понякога понятието се използва за астероиди в коя да е планетна точка на Лагранж.

Метеоритите
представляват астероиди, преминали и частично сублимирали в земната атмосфера преди да достигнат земната повърхност. Метеорите са малки астероиди които сублимират напълно в земната атмосфера.
Комети представляват тела, съставени до голяма степен от различни видове лед. Техните орбити са високо ексцентрични, имащи перихелий по-близък от орбитата на вътрешните планети и афелий по-далече от орбитата на Плутон. Съществуват и комети с по-малък афелий. "Стари" комети, чиито летливи елементи се се изпарили под действието на слънчевата топлина, често се категоризират като астероиди. Някои комети с хиперболични орбити е вероятно да са се образували извън Слънчевата система.
Кентаврите
са ледени кометоподобни тела с по-малко ексцентрични орбити, оставащи в района между Юпитер и Нептун.

Учениците започнаха да преписват старателно всичко,което беше на дъската.Оставаха около 15 минути до края на часа,но всички вече бяха готови.
-И така,доволна съм от днешния урок и за това ще ви пусна по-рано.Времето е хубаво - радвайте му се сега.И ,ох,щях да забравя,искам за домашно всеки да си избере планета и да говори за нея.Може и да я нарисува.Домашните ги искам до края на този месец.Свободни сте!
Върнете се в началото Go down
 
Урок 3 - Слънчева система
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
HpFans-Bg.com :: Архиви от учебните предмети-
Идете на: