HpFans-Bg.com

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.”
 
ИндексPortalГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВходПророчески Вести

Share | 
 

 1 урок

Go down 
АвторСъобщение
(= Smile =)

avatar

Female
Leo Dog
Възраст : 23
Дом : бездомна
Брой мнения : 5026

ПисанеЗаглавие: 1 урок   Съб 13 Дек 2008, 09:12

1 урокРивъроу вече беше седнала на стола си, в кабинета по История на магията и чакаше учениците да се приготвят. Някои още не бяха пристигнали.
След няколко минути всички ученици бяха по местата си и чакаха професора да започне урока. Анн се усмихна и се изправи.
- Здравейте ученици. Аз съм професор Анн Ривъроу. С някои от вас се срещнахме и по Билкология. Тази година аз ще ви предавам История на магията, Билкология и Трансфигурация.
Някои ученици вече знаят, че държа на дисциплината. Е, за тези, които не знаят, повтарям – така е. Не съм прекалено строга ще си позволяваме и шеги от време на време, но все пак не трябва да изоставаме с материала.
Днес ще учим за келтите друиди, а другият път ще се запознаем с Мерлин. Надявам се уроците да са ви интересни и да си пишете редовно домашните.
Смята се, че келтите са били първите хора, населявали Европа на Север от Алпите.
Свидетелство за съществуването и произхода на келтите е имало и в много други места по света: Ирландия, Британия, Турция, България. Келтскта култура се е развивала до началото на Новата Ера. Техните оръжия са били високо развити, имали са познания по металолеене, което им е позволило да произвеждат дълги брадви,оръдия и други инструменти.
Келтите населявали почти цяла Европа и дори достигнали до Мала Азия както и Галатия, където те за първи път били покръстени в Християнската Вяра. Описвали ги като горди, невежи, свирепи и диви. Този образ е останал и до днес. Но тези описания са били далеч от истината. Келтите са били предимно земеделци и скотовъди. Все пак няма съмнение,че ако се е наложило да се бият, те са ставали свирепи, но не са били в никакъв случай безумна тълпа, която е била жадна за кръв и варвари, които са се скитали из Европа, както казват много от писателите...
Понеже са били дълбоко свързани със Земята,то и тяхната религия си остава такава. Едновременно възвишени и близки до същността на човека са техните Богове. Техните жреци - магьосници са се наричали друиди. Тяхната слава не е изчезнала дори и днес. Много от приказките, в които се говори за феи, могъщи вълшебници, всъщност пазят спомена именно за друидите и келтската митология.
Какво означава друид и друидство?
Друидството е пробуждане на древната келтска вяра, която вижда Земята като свещенна . То насърчава нравственост, основана на истината, честта, силата и справедливостта.
Друидите са били жреци на келтските богове. Те са били хора, познаващи тайните на живота и смъртта. Имали са осем Велики Празника, свързани със Слънчевите цикли. Благодарение на
обредите, които са изпълнявали по това време, светът е оцелявал и се е крепял на тях. Всъщност, само два са били най-големите от тях: Белтане на 1 май и Самхаин - 31 Октомври.
Единият наричали Огънят на Живота а другият - Огънят на Мира.
Празниците на друидите били свързани, макар и в по-малка степен с фазите на Луната. След шестият лунен ден те събирали бял имел - растение, на което те придавали голямо ритуално значение.
Друидите са изпълнявали ролята на съдии, лекари, ясновидци, магьосници, мистични и духовни учени; с други думи те са били религиозната интелигенция в своето общество.
Митологията описва друидите като хора притежаващи редица магически сили като ясновидство и пророчество, контрол над времето, лекуване, левитация и превръщане в различни животни. Обучението им е било толкова задълбочено, че в края му те са били буквално ходещи енциклопедии. Една от думите, които добре ги описва е "жреци". Връзката на друидите с природата е източник на всичките им сили, както в обществото, така и в магиите. Разбирайки тази връзка друидът се обединява с природата и така научава всичко, което й е известно. Така друидът се превръща в нещо като природен мистик.
Това е урока ви за днес, ученици. Нямате домашно. Ще се видим другата седмица.
Върнете се в началото Go down
http://www.album.bg/ania.smile/
emmawatson2
Слидеринка
Слидеринка
avatar

Female
Cancer Pig
Възраст : 23
Брой мнения : 172

ПисанеЗаглавие: Re: 1 урок   Нед 14 Дек 2008, 01:15

Стейси дигна ръка:
-Бях чела,че жрец е понятието за магьосниците,повреме на рицарството.Т.е. те са онези природни магйосници,които изцеряват рани и пращат молитви за здраве.Вярно ли е?
Върнете се в началото Go down
http://stasyty.aha.bg
lady_fairy_of_the_lake
Рейвънклоука
Рейвънклоука
avatar

Female
Cancer Rooster
Възраст : 25
Дом : Рейвънклоу
Галеони : 352
Брой мнения : 220

ПисанеЗаглавие: Re: 1 урок   Пон 15 Дек 2008, 06:03

- Аз пък си мислех, че "жрец" е човек, който почита дадено божество и посвещава живота си на това божество. Принася в негова чест жертви, като агнета и други животни, че дори и хора. - каза Ан.
Върнете се в началото Go down
(= Smile =)

avatar

Female
Leo Dog
Възраст : 23
Дом : бездомна
Брой мнения : 5026

ПисанеЗаглавие: Re: 1 урок   Пон 15 Дек 2008, 07:39

- Хм - професора се замисли над въпросите на момичетата и каза - Жреците определено не са били само по рицарското време. Жреци можем да кажем, че е имало винаги. Те са един вид връзка между земята и Бога.
Ан, ти може би си по-права. Те служели на боговете, извършвали ритуали в тяхна почит. Но били и най-начетените, така да кажем. Изпълнявали много роли, не само на жертвоприношители. Те били и астрономи и астролози, математици, архитекти, лекари, историци, музиканти, магьосници и т.н. Ритуалите, които извършвали, разбира се били различни за различните времена и племена. Жреците в Египет, например, се различавали от славянските жреци - така наречените влъхви. Правилно ли съм схванала въпроса ви? - попита Ривъроу. "Жрец" бе толкова широко понятие, че можеше да говори до другия ден за жреци. А тя се стремеше да каже точно това, което искаха да знаят учениците й.
Върнете се в началото Go down
http://www.album.bg/ania.smile/
lady_fairy_of_the_lake
Рейвънклоука
Рейвънклоука
avatar

Female
Cancer Rooster
Възраст : 25
Дом : Рейвънклоу
Галеони : 352
Брой мнения : 220

ПисанеЗаглавие: Re: 1 урок   Пон 15 Дек 2008, 09:50

- Вече всичко ми се разясни, благодаря ви професоре за изчерпателния отговор. - усмихна се Ан. После Кристен събра нещата си и тръгна към общата стая на Рейвънклоу.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: 1 урок   

Върнете се в началото Go down
 
1 урок
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
HpFans-Bg.com :: Архив?-
Идете на: