HpFans-Bg.com

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.”
 
ИндексPortalГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеРегистрирайте сеВходПророчески Вести

Share | 
 

 Урок 1 - Въведение

Go down 
АвторСъобщение
Професор Улф
Професор по Астрономия


Female
Virgo Dog
Възраст : 23
Брой мнения : 12

ПисанеЗаглавие: Re: Урок 1 - Въведение   Пет 27 Мар 2009, 07:48

Професор Улф влезе в класната стая с грациозна походка и седна на стола пред бюрото.
-Здравейте,ученици - каза тя с усмивка на устата. - Аз ще ви преподавам по Астрономия тази година,а да се надяваме и в следващите.Днешния урок ще е само въведение в астрономията и няма да ви давам домашно,но се надявам да запомните нещо.Е,нека да започнем с урока.Астрономията (от гръцки език: αστρο-νομία — „закон на звездите“) е наука, изучаваща небесните тела и явления извън пределите на земната атмосфера като звезди, планети, комети, галактики и реликтовото излъчване. Обект на изучаване от страна на астрономията са образуването и развитието на Вселената, нейната еволюция, както и физическите и химическите свойства на небесните тела и техните движения.Някакви въпроси засега? - попита професор Улф и отново се усмихна.-Мисля,че няма.В Древна Гърция и ранните човешки цивилизации, астрономията се състои главно в астрометрия — изучаване на позициите на небесните тела. През Ренесанса астрономи като Йохан Кеплер и Исак Нютон поставят основните на небесната механика, чиято математическа формулировка позволява предсказване на движението на небесните тела под въздействието на гравитацията. Фокусът на астрономията се измества към изучаването на движението на планетите и спътниците в Слънчевата система. Модерната астрономия, посредством методи като спектрален анализ и директни наблюдения като тези на космически апарати, изучава състава и произхода на небесните тела.Аз отново ще попитам за въпроси.
-Професор Улф,кой е Нютон?
-О,ами,Франки,Нютон е английски физик, математик, астроном, алхимик, философ и политик.В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане и чрез предложените Закони за движение поставя основите на класическата механика. Освен това той формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса и пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони. Работейки над проблемите на физиката, Исак Нютон поставя началото на математическия анализ, който е в основата на развитието на науката до наши дни.Общо взето е това,надявам се да си разбрала. - професор Улф пак се усмихна. - Е,нека да продължим.От началото на 20 век астрономията се поделя най-общо на наблюдателна астрономия и теоретична астрофизика. Наблюдателната астрономия се занимава най-общо с получаване на данни от различни небесни тела и използваните за целта инструменти като телескопи. Този клон понякога бива наричан астрометрия или просто астрономия. Теоретичната астрофизика изучава главно процесите протичащи във Вселената, които биха могли да обяснят получените от астрономията на наблюденията данни. За целта се използват и аналитични модели, като се използват методи като компютърна симулация например.

Поделенията на астрономията могат да бъдат категоризирани според сферата на интерес: галактична астрономия, планетарна астрономия; по предмет като формация на звездите; по метод за получаване на данни — посредством видима светлина, радиовълни или други частици.

Това беше днешния урок.За следващия път няма да имате домашно,но все пак си го научете.Ако някой не разбира или има въпроси,когато може да дойде в кабинета ми.Довиждане,ученици! - каза професор Улф отново усмихната и излезе от кабинета.
-Да,професоре,благодаря Ви. - каза Франки леко смутена
-Е,остана малко до края на часа,за това ще довърша урока.
Върнете се в началото Go down
 
Урок 1 - Въведение
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
HpFans-Bg.com :: Архиви от учебните предмети-
Идете на: